Op 23 februari is het precies vijf jaar geleden dat burgemeester Aalderink samen met de kleine Freek uit Hummelo de officiële opening verrichtte van dorpshuis ‘De Ruimte’. Het dorpshuis werd tegen de multifunctionele kerk aan gebouwd en kreeg als doel de beide ruimtes te gebruiken om de sociale cohesie in het dorp te stimuleren door middel van culturele en verbindende activiteiten. Na vijf jaar kijkt de stichting tevreden, maar nog veel liever is haar blik op de toekomst gericht, op naar nog vele mooie jaren! 

 DorpshuisDeRuimte 5jaar kopie

Terugkijken

In vijf jaar tijd is er veel gebeurd. Er is veel gelachen; tijdens de cabaretvoorstelling van Thijs Kemperink, die bij veel mensen voor herkenning zorgde en op de Avondvierdaagse van Hummelo, dat de Stichting Dorpshuis Hummelo sinds 2016 organiseert zagen we ook veel lachende gezichten bij jong en oud. Er werd geswingd in de kerkbankjes tijdens optredens van ‘De Pensionado’s’ en ‘The Heinoos’. Er werd hard geapplaudisseerd voor Jos Wiegmink die in 2017 afstudeerde aan de Artez Muziekschool en zijn EP-release in de kerk hield, een indrukwekkende show. Er werd stil geluisterd en men hield soms de adem in bij een voordracht van Karl Lusink over Hummelo en omstreken in oorlogstijd. De kerk werd gebruikt voor een modeshow en kledingbeurs tijdens ‘P.C. Dorpsstraat’ en werd als beurs voor woonaccessoires ingezet tijdens de ‘Alles-Behalve-Rommel-Markt’. De grote kinderen werd de stuipen op het lijf gejaagd bij de Halloween spooktocht en de kleine kinderen mochten een mooi moederdagcadeau knutselen in het dorpshuis. Overweldigd werd men, tijdens het optreden van het ‘University of Alabama at Birmingham Choir’ door het prachtige stemgeluid van dit professionele koor, wat was dat waanzinnig goed! Op de binnenplaats achter de kerk halen de deelnemers alles uit de kast tijdens het Open Podium in augustus en tijdens Vive la France wordt deze prachtige plek onder de linden omgedoopt tot ‘Terras d’Espace’ waar je lekker kunt uitblazen met een wijntje en olijf.

Met behulp van een subsidiebedrag van de IDeefabriek Achterhoek kon er een groot scherm en een nieuwe beamer worden aangeschaft om in het door de stichting opgezette Filmhuis de films op een professionele manier te kunnen draaien. Het filmhuis biedt nu plaats aan rond de vijftig bezoekers en er worden in de wintermaanden pareltjes van films gedraaid die echt de moeite van het kijken waard zijn. Menig traantje werd weggepinkt bij indrukwekkende films als ‘Still Alice’ en ‘Into the Wild’, er werd gegierd van het lachen tijdens de film ‘La famille Belier’ die hilarische scènes bevatte over een doof Frans gezin, (ook als je doof bent kun je nog heel goed schuine grappen maken, zo blijkt), gegriezeld tijdens de Scandinavische thriller ‘Keeper of lost causes’, er werd knus tegen elkaar aangekropen met een dekentje over de schoot tijdens de buitenfilm, de kerk werd omgedoopt tot filmhuis bij de enorme animo voor de Normaal-documentaire ‘Ja, dat was høken’ en van de film over Nelson Mandela ‘Long Walk to Freedom’ was men diep onder de indruk. Er is, kortom, heel wat teweeggebracht in vijf jaar tijd.

 

Vooruitblikken

Heel graag wil de stichting dit blijven doen: dingen organiseren die mensen verbindt en waardoor men wordt geraakt, op welke manier dan ook. Er staat weer veel moois op de planning aan muziek, cabaret en allerlei andere verbindende activiteiten. Maar eerst vieren we waar we nu staan. We willen alle vrijwilligers, Hummeloërs, helpende handjes, maar vooral ook de bezoekers die een kaartje kopen voor onze activiteiten hartelijk bedanken! Op 24 februari speelt Boh Foi Toch in de kerk en dat maakt ons feest compleet, want al tijden staat deze band op ons verlanglijstje. We gaan samen genieten op deze avond en wie jarig is trakteert... Dus taart zal er zijn! Tot dan! (Er zijn nog enkele kaarten te koop. Reserveer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of koop bij de Spar in Hummelo).